Kategorie strávníků
> Nápověda Aktion NEXT > Stravování
Kategorie strávníků
Číselník kategorie strávníka definuje typy strávníků, do kterých jsou strávníci zařazeni. Nastavení na několika záložkách. Na záložce Základní nastavení je možné měnit tyto hodnoty:
- Koeficient porce: Koeficient porce se zobrazuje při výdeji stravy, může se nastavit pro určitou skupinu strávníků, aby dostávali např. poloviční porce.
- Způsob platby: Informace o tom, jakým způsobem se bude vyúčtovávat stravování.
- Druh konta: Ovlivňuje minimální možný zůstatek na kontě strávníka, pokud není vyplněna položka minimální zůstatek. Pokud je zvolena možnost Debitní, tak se strávník nemůže dostat do záporných hodnot u svého konta. Naopak u možnosti Kreditní je možnost jít na stavu konta do záporu.
- Max. porcí druhu jídla: Určuje maximální počet porcí jídla daného druhu, které může být strávníkovi během jednoho dne vydán.
- Aktivní: Pokud není položka zaškrtnuta, nebude se kategorie strávníka nabízet v číselníku osoba pro přidání nové kategorie strávníka.
- Cenu zaokrouhlit: Počet míst, na který se má cena pokrmů zaokrouhlit.
- Minimální zůstatek: Částka, pod níž nebude možné se při objednávání/výdeji dostat.
- Účtovat při: Určuje, jestli se částka za pokrm z konta strávníka odečte při objednání nebo při výdeji.
- Upozornit na pokles: Při poklesu konta strávníka pod stanovenou mez bude strávník upozorněn.
- Povoleno automatické objednávání: Využívá se např. u internátních škol nebo v ústavech, kdy správce stravování všem přítomným studentům/klientům hromadně nebo automaticky na dny následujícího týdne objedná jídla dle nastaveného výchozího typu v kategorii. přeobjednat na něco
- Zobrazovat ceny při objednávání: Pokud je zaškrtnuto, tak budou při objednávání zobrazeny ceny objednávaných pokrmů.
- Zákaz rušení objednávek strávníkem: Po zaškrtnutí strávník nebude mít možnost zrušit objednávku stravy.
- Podmínka pro uzávěrku stravy je uzavřená docházka: Po zaškrtnutí bude vyžadována uzávěrka docházky, aby bylo možné provést uzávěrku stravy.
- Záložka Druhy a typy jídel umožňuje přidáním/odebráním položky měnit, jaké typy jídel bude moci kategorie strávníka objednávat.
- Na záložce Cenové hladiny je možné pomocí tlačítka Přidat/Odebrat volit cenové hladiny, které se u kategorie uplatní (více viz Cenové hladiny). Dodatečné podmínky pro uplatnění cenové hladiny se dají specifikovat v podokně pro dodatečné podmínky.
- V záložce Výdejny vybíráme, na které výdejny bude mít kategorie strávníka dovoleno objednávat výdej jídla.
- Záložka Osoby obsahuje seznam osob, které do dané kategorie spadají.
Příklad: Pokud budeme chtít definovat určité skupině strávníků možnost nastavení slevy na druh jídla, budeme postupovat následovně:
- Nejprve je potřeba si v sekci Cenové hladiny definovat příslušnou slevu (viz Cenové hladiny)
- Zvolíme danou kategorii strávníků
- Zvolíme záložku Cenové hladiny
- Klikneme na přidat
- Následně vybereme příslušnou cenovou hladinu a klikneme na Uložit
Související témata:
- Druh jídla
- Typ jídla
- Strukturovaná cena jídla, doplňku a strukturovaný příspěvek
- Přehled cen jídel a doplňků jídel
Obecná témata: