Kategorie strávníků

> Nápověda Aktion NEXT > Stravování

Kategorie strávníků

Číselník kategorie strávníka definuje typy strávníků, do kterých jsou strávníci zařazeni. Nastavení na několika záložkách. Na záložce Základní nastavení je možné měnit tyto hodnoty:

  • Koeficient porce: Koeficient porce se zobrazuje při výdeji stravy, může se nastavit pro určitou skupinu strávníků, aby dostávali např. poloviční porce.
  • Způsob platby: Informace o tom, jakým způsobem se bude vyúčtovávat stravování.
  • Druh konta: Ovlivňuje minimální možný zůstatek na kontě strávníka, pokud není vyplněna položka minimální zůstatek. Pokud je zvolena možnost Debitní, tak se strávník nemůže dostat do záporných hodnot u svého konta. Naopak u možnosti Kreditní je možnost jít na stavu konta do záporu.
  • Max. porcí druhu jídla: Určuje maximální počet porcí jídla daného druhu, které může být strávníkovi během jednoho dne vydán.
  • Aktivní: Pokud není položka zaškrtnuta, nebude se kategorie strávníka nabízet v číselníku osoba pro přidání nové kategorie strávníka.
  • Cenu zaokrouhlit: Počet míst, na který se má cena pokrmů zaokrouhlit.
  • Minimální zůstatek: Částka, pod níž nebude možné se při objednávání/výdeji dostat.
  • Účtovat při: Určuje, jestli se částka za pokrm z konta strávníka odečte při objednání nebo při výdeji.
  • Upozornit na pokles: Při poklesu konta strávníka pod stanovenou mez bude strávník upozorněn.
  • Povoleno automatické objednávání: Využívá se např. u internátních škol nebo v ústavech, kdy správce stravování všem přítomným studentům/klientům hromadně nebo automaticky na dny následujícího týdne objedná jídla dle nastaveného výchozího typu v kategorii. přeobjednat na něco
  • Zobrazovat ceny při objednávání: Pokud je zaškrtnuto, tak budou při objednávání zobrazeny ceny objednávaných pokrmů.
  • Zákaz rušení objednávek strávníkem: Po zaškrtnutí strávník nebude mít možnost zrušit objednávku stravy.
  • Podmínka pro uzávěrku stravy je uzavřená docházka: Po zaškrtnutí bude vyžadována uzávěrka docházky, aby bylo možné provést uzávěrku stravy.
  • Záložka Druhy a typy jídel umožňuje přidáním/odebráním položky měnit, jaké typy jídel bude moci kategorie strávníka objednávat.
  • Na záložce Cenové hladiny je možné pomocí tlačítka Přidat/Odebrat volit cenové hladiny, které se u kategorie uplatní (více viz Cenové hladiny). Dodatečné podmínky pro uplatnění cenové hladiny se dají specifikovat v podokně pro dodatečné podmínky.
  • V záložce Výdejny vybíráme, na které výdejny bude mít kategorie strávníka dovoleno objednávat výdej jídla.
  • Záložka Osoby obsahuje seznam osob, které do dané kategorie spadají.
Popis

Příklad: Pokud budeme chtít definovat určité skupině strávníků možnost nastavení slevy na druh jídla, budeme postupovat následovně:

  1. Nejprve je potřeba si v sekci Cenové hladiny definovat příslušnou slevu (viz Cenové hladiny)
  2. Zvolíme danou kategorii strávníků
  3. Zvolíme záložku Cenové hladiny
  4. Klikneme na přidat
  5. Následně vybereme příslušnou cenovou hladinu a klikneme na Uložit
Popis

Související témata:

  1. Druh jídla
  2. Typ jídla
  3. Strukturovaná cena jídla, doplňku a strukturovaný příspěvek
  4. Přehled cen jídel a doplňků jídel

Obecná témata:

Stravování